Home

'Dietcoach' is de site van

Moniek Westerman, diëtist in Groningen (Stad)                                           

                                                        

 

                                              

 
P1000175.JPG

Dieetbehandeling voor mensen met Diabetes, COPD en CVRM

Mensen met:

DM type2

CVRM (hart-en vaatziekten)

of COPD

kunnen voor advisering komen als de huisarts of praktijkverpleegkundige een verwijzing ketenzorg aanmaakt - vraag hier eventueel zelf om. Je huisarts kan de verwijzing digitaal naar mij sturen (Moniek Westerman, Praktijk voor voedings-en dieetadvies Groningen)

Deze zorg gaat NIET ten koste van het eigen risico en kost de patient daarom niets.

Deze afspraken zijn voor de hele provincie gemaakt met de GHC (Groninger Huisartsen Cooperatie).

 

Diabetes Mellitus.

Bij iemand met Diabetes Mellitus type 2 is er een probleem met het binnen de juiste grenzen houden van het bloedglucosegehalte. Daar kunnen twee oorzaken voor zijn:

  • het lichaam heeft een tekort aan insuline
  • of het lichaam reageert niet meer voldoende op insuline

Vaak zijn er klachten, zoals veel plassen en dus ook veel drinken, een droge mond, wazig zien, vermoeidheid en een hongergevoel. Soms zijn deze klachten er niet of nauwelijks en wordt de diabetes bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een keuring. Nadat de arts de diagnose diabetes heeft gesteld geeft hij/zij je insuline of tabletten en een voedingsadvies. Soms is alleen een voedingsadvies voldoende.

Met een verwijsbrief (ketenzorg) van de arts kun je bij mij terecht. Ik kan je helpen het advies in de praktijk te brengen. Ik maak in overleg een "voorbeeld dagmenu" op maat.

De voeding van iemand met diabetes is in principe niet anders dan een gewone, gezonde voeding. Het is wel belangrijk om het advies nauwkeurig op te volgen. Goede voeding en medicijnen zijn niet het enige dat van belang is bij de regulatie van het glucose gehalte in het bloed. Om als diabeet zo gezond mogelijk te blijven speelt ook het lichaamsgewicht een belangrijke rol. Als je een goed gewicht hebt moet je dit proberen zo te houden.    

Er zijn echter nogal wat mensen met diabetes die te zwaar zijn. In dat geval is het erg belangrijk om af te vallen. Hierbij verminder je de kans op hypertensie (in veel gevallen heeft men bij diabetes een verhoogde bloeddruk) en de kans op een te hoog cholesterol gehalte in het bloed.

Als je arts het advies geeft om af te vallen vanwege diabetes, sla dit advies dan niet in de wind. Ook al is het in het verleden nooit echt gelukt: met een gezonde en geleidelijke aanpak is goed mogelijk! Het is zeker voor je gezondheid de moeite meer dan waard. Een goed lichaamsgewicht helpt de kans op complicaties, die later kunnen optreden, te verminderen.

Er gaan ook nogal wat adviezen rond die je als diabeet in de war kunnen brengen. Zo zijn er nog heel wat mensen die blijven volhouden dat je bij suikerziekte (de vroegere benaming van diabetes) geen suiker zou mogen gebruiken. En wat doe je als iemand, goed bedoeld, voor jou een suikervrije chocoladereep koopt ? Wat kun je het beste doen bij een hypo (=te lage bloedsuikers) en wat eet je als je gaat sporten ? Iedereen met diabetes komt vele vragen op het gebied van voeding tegen. Die kan je allemaal bespreken met mij tijdens een consult.