Home

'Dietcoach' is de site van

Moniek Westerman, diëtist in Groningen (Stad)                                           

                                                        

 

                                              

 
hand.jpeg

Fitter worden en (pre)diabetes voorkomen

Voeding als 'bron van gezondheid', ik wil je graag een handreiking geven*.

 

'Genezen door voeding' is een begrip van deze tijd, zeg maar gerust: een hot topic in voedingsland. Afrekenen met 'junkfood' en echt beter gaan eten. Onbewerkt voedsel.

Het alternatief is vasthouden aan een verkeerde leefstijl. Tijdens het afgelopen Corona jaar is 17% van alle volwassenen zwaarder geworden. Welvaartsziekten ontwikkelen zich meestal geleidelijk, sluipenderwijs. Maar dit is echt een percentage waar alle deskundigen van schrikken.

Uiteindelijk worden mensen, als ze ouder worden, vaak afhankelijk van steeds meer medicatie.

Ongecompliceerde voeding maakt je energieker en sterker. Met veranderingen kan je de diagnose (pre)Diabetes (DM2) vaak voorkomen. Zelfs als het afvallen niet of nauwelijks lukt. Helaas krijgen 1 miljoen mensen vroeg of later diabetes, vervette lever en/of hart-en vaatziekten.

Heb je DM2 of prediabetes?  Een te hoge bloeddruk? Dan kan je proberen om dit om te keren. De bewijzen stapelen zich op dat dit vaak lukt! 

'Minder koolhydraten' kan daarbij zeker een gezonde keuze zijn! Dat is niet lukraak 'alles' maar weglaten. Ik sta voor maatwerk en kan je uitleggen hoe je dit in jou situatie kan aanpakken. Vast je soms? Is dat wat bij jou past? Ook daarover wil ik je graag informeren.

Per persoon moet zorgvuldig worden gekeken wat anders gaan eten in de praktijk betekent. Want het gaat om het geheel, met als doel: voorkomen dat je chronisch ziek wordt en eventueel voor altijd afhankelijk bent van medicatie.

Wil je een keer uitgebreid bespreken wat voor JOU een goed advies kan zijn en hoe ik je daarbij kan ondersteunen?

We kunnen het hebben over de verhoudingen koolhydraten, vetten en eiwitten en voedingsvezels (in relatie tot de gezonde of verstoorde glucose-stofwisseling en insuline-resistentie of chronische ontstekingen). Door al die nieuwe inzichten is, eerlijk gezegd, mijn vak nog nooit zo dynamisch geweest. Ik vertel er graag over. 

Je krijgt altijd een onderbouwing, want ik volg de nieuwste ontwikkelingen zo goed als ik kan. Verder kijken we of een aanvulling met een supplement misschien nodig is - misschien zou je een keer voor de zekerheid moeten kijken of er een vitamine-tekort is. Een andere voeding vraagt om een herwaardering van het geheel! 

De laatste jaren zijn er veel onderzoeken geweest naar het effect van een wat andere voeding - zonder daarbij (extreem) afwijkend te gaan eten. Misschien is mijn verhaal wel een bevestiging van wat je allemaal al weet?

Ik ben helemaal enthousiast en zie geweldige resultaten: mensen verliezen niet alleen (geleidelijk) gewicht maar vooral voelen zich jonger, fitter en krachtiger.

Een meeloper met 'overwaaiende trends' ben ik zeker niet - maar door een nieuwe invulling van de adviezen heb ik meer 'handvaten' om zo gerichter met mensen tot hun eetplan te komen.

Ook met collega's overleg ik heel regelmatig over de andere systemen: 'gezonde' alternatieven, 'vega' of 'paleo' voeding. Samen komen we tot inzichten, compromissen en soms diepgaande discussie. Bovendien: we delen vaak enthousiast de mooie resultaten (niet alleen kwa afvallen, maar ook sterk verbeterde diabeteswaarden en een betere bloeddruk en vitale enthousiaste clienten.)

 

 *de foto is een klein schilderijtje dat ik maakte van verschillende Australische aarde-soorten. Het heet 'Gone Fishing' en laat een hand zien in helder water, gebroken door licht.