Home

'Dietcoach' is de site van

Moniek Westerman, diëtist in Groningen (Stad)                                           

                                                        

 

                                              

 
20120203_141048000_iOS.jpg

Klachten van darm en maag. Nieuw is het Low FODMAP-dieet.

De spijsvertering kan op allerlei manieren van slag raken met vervelende gevolgen zoals verstopping en/of diarree. Talloze mensen, jong en oud, hebben hier last van. Vage misselijkheid, zuurbranden (refluxklachten) of een zogenaamde "prikkelbare darm" (PDS)  (krampen of een opgezet gevoel) komen veel voor. Blijf er niet mee rondlopen want er is vaak een oplossing voor:

Een nieuwe (reguliere) behandeling van PDS-klachten is het FODMAP dieet. Waarom zou je het niet proberen? 

FODMAP-dieet bij prikkelbaredarmsyndroom (PDS). FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides en Polyolen. Er zijn aanwijzingen dat deze groep koolhydraten bijdragen aan PDS, omdat ze slecht worden verteerd en niet geabsorbeerd in de dunne darm.

Ik kan je begeleiden bij het volgen van het FODMAP dieet en ben daarvoor geschoold door ondermeer het Martini Ziekenhuis.

Eerst is het een aantal weken streng, maar al snel zal je allerlei 'gewone' voedingsmiddelen weer kunnen proberen. De 'boosdoeners' halen we er op deze manier uit!

Het is zo jammer dat mensen vaak onnodig met spijsverteringsklachten blijven rondlopen. Het is misschien ook niet iets waarover je makkelijk praat. Voor mij is het wel dagelijks werk - en ik adviseer je graag. Als je arts het niet zelf aanbiedt, vraag dan om een verwijzing naar een diëtist. Je mag ook eerst met mij overleggen.

Een herkenbaar filmpje? Dr. Essen in 'Max' over het Fodmap-dieet:

http://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/het-fodmap-beperkt-dieet/