Dit is een artikel uit UK krant, juni 2011
Ineens ben je een vetzak Eerstejaars komen kilo’s aan door snacken en zuipen Wie kent ze niet? Eerstejaars studenten die met een wasbordje lid worden van een studentenvereniging en aan de eerste maanden een bierbuik overhouden? Na vijf jaar onderwijskundig onderzoek naar gewichtstoename bij eerstejaars studenten zijn de eerste -schokkende - resultaten bekend. Door Alain Dekker Door een vriend bij een dispuut van Albertus kwam Paul de Vos, immuno-endocrinoloog van de sectie medische biologie van het UMCG, op het idee om de gewichtstoename van eerstejaars studenten te onderzoeken. “Ieder hoofdstuk dat ik doorbladerde in het jaarboek zag ik die nekken groeien”, zegt De Vos. Zijn vriend stelde dat veel eerstejaars studenten met tachtig kilo binnenkomen en later als honderd-plus weer vertrekken. “En dat is er moeilijk af te krijgen”, zegt De Vos stellig. Volgens De Vos is de oorzaak vooral het vele snacken. En als er veel alcohol in het spel is, wordt er nog meer gesnackt. Bij studentenclubs - zoals De Vos ze steeds aanduidt - speelt dat drinken een grote rol. De alcoholconsumptie van beginnende studenten steeg met bijna 12 glazen per week, tegen slechts 1,2 glazen voor niet-leden. De Vos verbaast zich er nog altijd over. “Sommige uitschieters drinken veertig glazen. Je vraagt je echt af of het kan”. Ook valt een fikse afname van beweging op. De Vos zag dat vooral bij de Farmaciestudenten die les hebben in het centraal gelegen UMCG. “Studenten Biologie en Life science & technology moesten destijds naar het Biologisch Centrum in Haren fietsen. Die kwamen aanzienlijk minder aan.” Faas en De Vos willen de resultaten uiteindelijk publiceren, maar zijn vooral bezig met het hogere doel van hun onderzoek: bewustwording. Die bewustwording blijkt een sleutelrol te spelen in het voorkomen van gewichtstoename. Schrans maar raak Dit Amerikaanse fenomeen, ook wel de Freshman Fifteen genoemd, komt veel voor op Amerikaanse universiteiten. Studenten wonen tot honderden kilometers van huis op een campus en kunnen er voor $ 5,- onbeperkt schranzen in de beroemde ‘all you can eat’-dining halls. Het gemak, de aanlokkelijke prijs en het onvermogen zelf te koken leiden ertoe dat studenten tot vijftien Amerikaanse ponden - ongeveer 7 kilo - aankomen in hun eerste jaar. De Freshman Fifteen is geen mythe, maar vette realiteit. In Amerika, maar ook in Groningen. KEI heeft een taak Onderzoekers Marijke Faas en Paul de Vos vinden dat studenten beter geïnformeerd moeten worden over leefstijl en voedingspatronen door de RUG. Het moet in de KEI-week niet alleen gaan om verenigingen, maar ook over de risico’s. “Die kilo’s vliegen eraan, maar die zie je in het begin helemaal niet”. De Vos ziet het al helemaal voor zich: “Naast de gratis KEI-tandenborstel en het condoom, ook een gratis weegschaal.” |
<!-- function y2k(number) { return (number < 1000) ? number + 1900 : number; } var today = new Date(); var year = y2k(today.getYear()); document.write('© '+year+' Universiteitskrant'); //--> © 2011 Universiteitskrant | top |