Home

'Dietcoach' is de site van

Moniek Westerman, diëtist in Groningen (Stad)                                           

                                                        

 

                                              

 
thumbnail_IMG_8148[1].jpg

Voeding bij kanker - speciale aandacht voor oncologie

In de Verwijsgidskanker van het IKNL (klik hieronder) kun je me vinden als dietist 1e lijn, met speciale belangstelling voor oncologie.

https://www.verwijsgidskanker.nl/organisatie/6614/praktijk-voor-voedings-en-dieetadvies-groningen

Wanneer iemand de diagnose 'kanker' krijgt dan zijn er vaak ook vragen over de voeding. Voor, tijdens en na de behandeling kan ik je als diëtist begeleiden. Het kan gaan om voedingsadviezen om vermagering te helpen verminderen of voorkomen, begeleiding bij een heel andere beleving van voeding, een slechte eetlust, maar ook met vragen zoals wat is een gezonde voeding na herstel.

Als de diagnose net gesteld is (en je hoofd er natuurlijk niet echt naar staat) kan ik je helpen om eenvoudige adviezen te geven om door voeding je spiermassa zoveel mogelijk te behouden. Zo is de kans groter dat de behandeling goed wordt verdragen en dit helpt bij een beter/sneller herstel.

Soms is het nodig dat de voeding (tijdelijk) van een heel andere consistentie is (zacht, vloeibaar). In dat geval kan ik adviseren bij geschikte drinkvoedingen. Als dat nodig is overleg ik natuurlijk met je over je smaakvoorkeuren en  kan ik ervoor zorgen dat je deze (vergoed door de zorgverzekeraar) gemakkelijk thuis krijgt.

De vragen van mensen met kanker (en hun naasten) zijn heel divers. Ik kom met alle plezier op huisbezoek. Ook om eventueel te praten over voeding en wensen bij palliatie. Mocht je arts hier niet aan denken, omdat er al zoveel geregeld moet worden, vraag hem of haar gerust om een verwijzing.

Bij mensen die kanker hebben overleefd zijn er vaak ook nog veel vragen. Bij het zoeken naar een nieuw 'voedingsevenwicht' wil ik graag helpen. Niet zelden komen mensen (bijvoorbeeld na borstkanker) als gevolg van de behandeling net wat teveel aan. Het is goed om dat bespreekbaar te maken en samen te zoeken naar een manier om het gewicht ook weer in evenwicht te krijgen.

Omdat er op het gebied van de behandeling en begeleiding van kanker (oncologie) erg veel ontwikkelingen zijn blijf ik mij ook op dit gebied bijscholen.

Ik ben lid van het oncologie-netwerk diëtisten van het IKNL (Integraal Kanker Centrum Nederland, locatie Groningen) - www.iknl.nl

 

 

Voeding en (de preventie) van kanker

 

Heel belangrijk om jong te beginnen met gezond eten en veel te bewegen! We weten inmiddels veel over preventie van kanker. Op de site van topfitkids.nl staat een educatief programma over gezond leven voor kinderen van 5-10 jaar.

Volwassen raad ik aan te kijken op de site: voedingenkankerinfo.nl

of bij:

KWF - kankerbestrijding.