Home

'Dietcoach' is de site van

Moniek Westerman, diëtist in Groningen (Stad)                                           

                                                        

 

                                              

 

Jaarringen

Vorig studiejaar publiceerde het de UK (Universiteitskrant Groningen) al een artikel over de gewichtstoename van studenten. Vandaag, 7 sept. 2012 publiceert de DUB, (Universtiteit van Utrecht) een column over de Jaarringen! Ter informatie:

 

Jaarringen

vrijdag, 7 september, 2012 - 12:42

Beginnende studenten zijn vaak nog slank. Maar, zo constateert hoogleraar Jeugdstudies Wilma Vollebergh, over een paar jaar is dat voorbij. Door mateloos eten en drinken nemen de jaarringen zichtbaar toe.

Het is weer het begin van een nieuw studiejaar, en de gangen van onze universiteit worden weer bevolkt door nieuwe meisjes (vooral) en jongens, enthousiast, vol verwachting, jong, beweeglijk en slank. Ik heb dat altijd met veel plezier aangezien, tot een oudere studente mij wees op een voor mij onverwacht fenomeen. Als zíj die jonge meisjes ziet, dan denkt zij: nu ben je nog dun, maar over één of twee jaar lijk je op ons. Op ons. Lees: dikker. Jongens bij de studentenverenigingen schijnen al over ‘jaarringen’ bij de meisjes in de verenigingen te spreken. Hoe ernstig en snel dit aandikken kan gaan hoorde ik vorige week van een jonge vrouw die na een week mateloos eten en drinken maar liefst zeven kilo was aangekomen, en nu na vijf weken genadeloos lijnen er pas vijf kilo af had weten te krijgen. Er aan gaat dus veel sneller dan er af.

Hoe dit fenomeen ontstaat is eigenlijk niet zo moeilijk te duiden. Onze collega Denise de Ridder, hoogleraar gezondheidspychologie, schreef een aardig boekje over eten en lijnen, en haar boodschap kunnen we moeiteloos vertalen naar de situatie van beginnende studenten. Het wegvallen van ouderlijk toezicht bij de avondmaaltijden, de voortdurende beschikbaarheid van fast food en calorierijke happen (zie de metamorfose van het pleintje voor het Van Unnikgebouw), maar zeker ook het strenge regime van de studentenverenigingen (zuipen móet) zijn hier debet aan.

En is het te voorkomen? Natuurlijk helpt het niet in huis halen van junk food en het voorkomen dat voortdurend een beroep op je eetlust wordt gedaan door de fastfood tentjes te mijden. Onderzoek schijnt ook uitgewezen te hebben dat het meegeven van een weegschaal de beste manier is waarop ouders hun kinderen kunnen helpen in de strijd tegen de calorie. Maar verder is het echt aan de studenten zelf om zich tegen de grote voedselverleiding te wapenen.

Jullie zijn dus gewaarschuwd, nieuwe studenten. Wie na het lezen van dit stukje nog jaarringen verzamelt, heeft het aan zichzelf te danken.

 

http://www.dub.uu.nl/artikel/column/jaarringen.html

Geplaatst: 07-09-2012 19:44:40  |  Reacties: (1)  |  Terug

Reacties

Reactieformulier