Simpel: eet lokaal, kook, eet echt eten...
Gisteren (25 juni) was er een inspirerend interview met Michael Pollan op 'Altijd Wat' (zie uitzending gemist).
Volgens mij hoef je zijn boeken niet meer te lezen (mag natuurlijk wel :-) als je de essentie maar snapt. Die is heel simpel.
Terug naar gewoon, natuurlijk voedsel.'Bewerking' is een manier van de multinationals om meer te verdienen aan simpel, enkelvoudig voedsel.
Ze maken er 'een pakje ingewikkelds' van - vol met toevoegingen waar we niets aan hebben. Wel duur.
Kook zelf (dat kan vaak heel snel en makkelijk) is zijn boodschap. Koop de voeding, waar 't kan, lokaal. Het liefst natuurlijk organisch - dat is ook beter voor ons mileu. Voornamelijk plantaardig krijgt zijn voorkeur.
Micheal Pollan is niet dogmatisch: als het niet kan (mensen in grote steden zullen minder makkelijk lokaal voedsel kunnen kopen) of als je de kosten van organisch voedsel te hoog vindt, neem dan 'next best'.
Hij is niet een 'goeroe', wil dat ook niet zijn. Maar ik vind het mooi dat hij zich durft uit te spreken in Amerika - waar 'Big Food' de dienst uit maakt!