Home

'Dietcoach' is de site van

Moniek Westerman, diëtist in Groningen (Stad)                                           

                                                        

 

                                              

 

Allemaal nieuws

Ook de  afgelopen 2 weken, na de 4 mijl, heb ik niet stilgezeten. De tijd stond vooral in het teken van overleg en bijscholingen, naast de gewone spreekuren natuurlijk. Ik voel me weer 'gevoed' met nieuw enthousiasme voor mijn vak!

De kennis over voeding en leefstijl in relatie met chronische ziekten zit al jaren in een stroomversnelling. Voor ons als dietisten ligt de taak dit alles te 'vertalen' naar een bruikbaar advies voor iedereen. En daarbij moeten we soms terugkomen op oude adviezen. Dat hoort erbij, in de geneeskunde is dit niet anders.

Een collega mocht naar een groot congres in Sydney en vertelde ons over allemaal leuke nieuwe apps, zelfbewuste slogans etc. Voedingskundigen geven steeds meer een breed leefstijladvies en houden zich dan ook met alles bezig wat de gezondheid kan bevorderen! Zij nemen leiderschap in het promoten gezondheid.

Overigens, de Aussies zelf zijn - met de noord Amerikanen, koploper zwaargewichten! En de allerzwaarsten? Die vind je in de Eilanden van de Stille Oceaan.

De problemen met overgewicht en diabetes zijn wereldwijd. Vooral in de stedelijke gebieden in Azie, Afrika wordt de gezondheid van mensen ernstig in gevaar gebracht door de (nieuwe) 'welvaartsziekten'. En de meeste diabeten? Die wonen overigens in India. Daar speelt ook een genetische gevoeligheid voor het ontwikkelen van deze ziekte een rol. Samen met de opkomende 'fastfood' cultuur een gevaarlijke mix.

Wat ik in Nederland zie, onder collega's, andere zorgverleners en opiniemakers is dat er nu echt een denkomslag komt. Eten moet weer 'puur' zijn - niet al te geknutseld en  'eerlijk'. Smaak staat in de schijnwerpers en 'emmers gefrituurde rommel' zijn zo langzamerhand wel het mikpunt van spot.

Met net nieuwe regeerakkoord bijna klaar (we moeten het ermee doen!) zullen we meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze gezondheid.

Een stap naar gezonde voeding is prijsbewuste stap als je de 'knutselproducten' laat liggen!

Eat your heart out!

 

 

 

 

 

 

:

Geplaatst: 02-11-2012 09:24:31  |  Reacties: (1)  |  Terug

Reacties

Hallo Minke en Michiel!Van harte gefeliciteerd met | 22-07-2015 17:06

Hallo Minke en Michiel!Van harte gefeliciteerd met de gberoote van jullie zoon Iwan! Wat een mooie naam!Ik hoorde van Heleen dat jullie een zoon hadden gekregen, super!Gaat alles goed met jullie allemaal?Probeer vooral te genieten van alle mooie momenten ondanks de toch wel drukke dagen of valt het nog mee ?Ik hou jullie website in de gaten en wacht met smart op foto's.GroetjesLianne

Reageer

Reactieformulier